Sett fra sidelinjen.

Etter fire serierunder har vel A-laget tatt poeng omtrent som forventet. Nøktern sett har de i hvert fall en tabellplassering som er godkjent hvis den står seg til serieslutt.
Spenningen knytter seg til om gruppen føler de er i fremgang og om de har en kurs de er enige om og har tro på.

Ett av valgene står kanskje om en skal holde fast ved Vareggstilen som er utviklet de siste fire årene under Hiep, og videreutvikle denne. Eller om laget skal utvikle en ny spillestil. Dette prøvde vel Ørjan på i vinter, med høyere press, mer direkte og hurtig fremover rettet spill?
Kanskje en prøvde noe slikt i andre omgang mot Øystese også? Hva skjedde? Bare hell og godt keeperspill gjorde at en unnslapp med en baklengs.
Varegg (Hiep, https://www.fotball.no... ) sin ballbesittende spillestil har sine utfordringer:
- Unngå unødvendige balltap, særlig på egen banehalvdel.
- Være dyktige og presise nok i overgangene. Rask og riktig vurdering og ta overgangen når muligheten er der.
- Holde oppe tempo på pasnings spill og forflytning/raske føtter.
- Hvordan bryte ned/bryte gjennom etablert forsvar.
- Variere presshøyde, aggressiv gjenvinning.
- Variere stil. Slå tidlig og langt dersom motstander er for sterke på høyt press i mot.
- Sikkert vanskelig for nye trenere
- Ikke alltid gøy for publikum (mye balltrilling, lite situasjoner foran mål.) Men poeng smaker best og er viktigst.

Store deler av spillergruppen er fortrolig med Vareggstilen. Dersom gruppen (spillere og trenere) liker spillestilen (på trening og kamp) og har størst tro på at den gir best resultater, så er det vel bare å kjøre på.
Så er det alltid et spørsmål om laget/spillerne er dyktige nok og trener nok. Dvs systematisk trening for å utvikle spillestilen, i tillegg til kondisjon, fysikk og teknikk. Det går på å samhandle som et lag, slik det alltid gjør. Elleve spillere, en tanke. Sandviken herrene i 4.divisjon trener fire ganger i uken, pluss kamp.

Observere, kartlegge og agere.
Det er mange oppgaver og behov for mange personer i apparatet rundt laget for å øke mulighetene for seier. Det er ofte små marginer som avgjør. Her kan nevnes video opptak og kampanalyse for å utvikle angreps- og forsvarsspill. Forebygge skader, skadebehandling, skadeoversikt. Observere motstander. Det skader sjelden å kjenne neste motstander og ha en plan. Kjenne spillermarkedet i byen og fylket. Så blir det A-lags trener sin oppgave å samle informasjon, konferere, vurdere, beslutte og iverksette.

Enda er bare en del av bilde tegnet. Trenings- og kamparrangementer med rett arena til rett tid, utstyr, sosial tilrettelegging/trivelig miljø, ivareta forpliktelser mot NFF kampregler, sponsorprofilering, gjestende lag, dommere, vakthold, billettsalg, speaker, kiosk og en hyggelig ramme for publikum. For ikke å nevne oppgaven med å fremskaffe de økonomiske ressurser som må til.

En lang og spennende sesong har nettopp startet.

06.05.18