Sett fra sidelinjen.

Etter to kamper med marginene på A-lagets side mot Brodd og Sotra, har det blitt marginer i mot i de to siste kampene mot Fyllingsdalen og Stord. Dette kan gi usikkerhet, mismot og frynsete selvtillit blant unge spillere, mens de rutinerte vet at marginene jevner seg ut i løpet av sesongen og at det er tålmodig jobbing og ferdigheter som er avgjørende. Blant ferdigheter kan nevnes vinnervilje og konsentrasjon. Begge ferdigheter det kan øves på. Vilje til å vinne duellen, vilje til å vinne kampen og vilje til å legge ned det som kreves gjennom sesongen. Konsentrasjon i de avgjørende situasjonene, konsentrasjon kampen igjennom, selv når blodsmaken er der.

God innsats og perioder med bra spill har ikke betalt seg i de to siste kampene. Bare to dagers oppladning fra kampen mot Fyllingsdalen gav seg nok utslag utover i kampen mot Stord. Frem mot Førde kampen har en ti dagers kamp pause og god tid til trening, restitusjon, oppladning og kampforberedelse.

Trenere og spillere har mye å jobbe med, og slik skal det være. Hva bør prioriteres?
Tendensen synes å gå mot et mer ballførende lag der spillerne slipper ballen senere og oftere for sent. Særlig fremover på banen. Det kjappe kombinasjonsspillet er erstattet av ballføring, en ekstra dribling eller vending. Lite i tråd med Vareggstilen og lite effektivt? https://www.facebook.c...

Det sies at det laget som vinner duellene vinner kampen. Særlig er det som skjer i begge boksene avgjørende. Har laget nok spillere der, f.eks. når innlegget kommer? Kjenner alle sine oppgaver? Er spillerne konsentrerte og vinner de duellene?
For treneren er det vel et evig dilemma om en skal prøve å spille inn en mest mulig fast førsteelver, eller om en skal holde en stor gruppe i kampform og bytte ofte. Med begrenset treningsgrunnlag blant mange, synes det vel ganske opplagt at en må holde mange i kampform (ikke rusten)? Så er det alltid vanskelig å finne riktig tidspunkt i kampen for å ta grep.

Forrige sesong benyttet en vel 5.divisjon kampene til å øve på Vareggstilen. Ofte mot bra motstandere, der en virkelig måtte legge ned arbeid (bl.a. konsentrasjon og vilje) for å få stilen til å fungere og hvor en ofte fikk betalt med scoringer sent i kampene når motstander hadde «løpt fra seg» mot et ballbesittende lag. Med øving i 5.divisjonskampene, er flere drillet i Vareggstilen og flere er i kampform til å gå inn og levere i Norsk Tipping ligaen. Med mange jevngode i kampform og mulighet for fem bytter, må byttene heller komme tidlig enn sent? Selvfølgelig må troppen være stor nok og skadeomfang ikke for voldsomt.
Treningene inkludert 5.divisjon kampene benytter en bl.a. til å trene relasjoner. Vinnervilje og konsentrasjon kan en også få med. Sammen med bevissthet om og fortrolighet med spillestilen en øver på https://www.fotball.no... og stadig bedre relasjoner spillere, lagdeler og hele laget imellom, øker det mulighetene for gevinst. Øvelse gjør mester har evigvarende gyldighet.
Det avgjørende er om spillerne synes fotball er gøy nok og miljøet godt nok, til at en vil ofre det som kreves. En har tid til det en vil prioritere. Slik vil det alltid være. Her er klubben og trenernes tilrettelegging viktig, konf. de siste meldingene fra trener om trening fredag kl.17.30 og søndag kl.12.00. En kan ikke ta treningsfri fra torsdag til mandag.

Med samme innsats som i andre omgang mot Fyllingsdalen og deler av Stord kampen, kombinert med vinnervilje og konsentrasjon i hele kampen, vil flere kamper vippe i Varegg sin favør. Kanskje allerede mot Førde.

19.05.18